Kickoff for Innovasjonsdagen i Sogn
Hilde Grindberg i Kunnskapsparken Vestland startet med å gi en forsmak på hva vestlendinger kan vente seg under Innovasjonsuken OPP, når de sammen med Sogn Næring arrangerer Innovasjonsdagen i Sogn.
Vestlandets innovasjonsfestival
Teamet til Innovasjonsuken OPP ga en innføring i årets tema som er OPPned og hvordan vi skal løfte frem innovasjonsmiljøet på Vestlandet, og vestlendinger som evner å skape noe nytt. I tillegg fikk deltagerne en gjennomgang av hvilke arrangementer som er under planlegging. Slike som Demo Day Vestlandet, DNB NXT og eksportkonferansen, Go BIG or stay home.
Kapitalsultne gründere
Janicke Allers i Connect Vest og Gefyl invest ga innføring i engleinvesteringer og hvordan investorer står sammen om å løfte gründerselskaper fra Vestlandet. Sammen med Kjetil Kvåle i Kunnskapsparken Vestland fortalte de om de ulike partnerskapene og fondene.
- Det er derfor jeg liker Sogndal - samhandling og samarbeid er på agendaen hver dag. Som engleinvestor jobber jeg aldri alene - sammen med hele innovasjonsmiljøet bygger vi morgendagens selskap, utbryter Janicke Allers.Sogndalturne
Sogn Næring og Kunnskapsparken Vestland lagde turne i Sogndal hvor vi fikk møte de ulike miljøene med Høgskulen på Vestlandet, Sogndal fotballklubb, Innovasjon Norge og flere av gründerselskaper. Blant annet teknologiselskapene og skientusiastene i Rockethouse.
- Og for å svare på spørsmålet om kvifor Sogndal lykkast? Det ligg nok mykje viktig i ordet samarbeid. Samarbeid om å byggje miljø, samarbeid på tvers av ulike firma og ulike sektorar, og samarbeid for å løfte heile bygda og heile Sogn, sier Bård Basberg i Sogn Næring.
Samarbeid og samhandling
Jøril Hovland i Kunnskapsparken Vestland ga oss en kunnskapsreise om regionen og hun har delt litt om hvordan kunnskapsmiljøene samarbeider:
- Variert industri på Industrifeltet på Kaupanger
På Kaupanger finn ein eit variert næringsliv, med bedrifter innan industri, bygg og anlegg, teneste og handel. Lerum AS sitt anlegg for produksjon av saft, syltetøy og jus er størst. Verksemdene som er etablert på industriområdet på Kaupanger representerer 1200 arbeidsplassar og ei samla omsetning på 2 milliardar kroner.
- Kunnskapsformidling
I dette området er det etablert nytt Vitensenter, Vite Meir, som er i nybygget til Vestland Fylkeskommune for transportopplæring i området. Her er det samhandling om areal og tenester, og dei fleste kommunane i Sogn og Fjordane leiger tenester frå Vite Meir. Dei har også delt stilling med HVL om formidling og prosjekt.
- Naturbasert turisme
Turisme er tradisjonell og viktig næring i Sogn og Sogndal, basert på fjord, fjell, foss, vatn og bre, med tilbod om naturbasert aktivitet i naturen. Visit Sognefjord er destinasjonsselskap for sognekommunane.
- Samarbeid idrett , FoU, samfunn og næring
Sikt samarbeid har lang tradisjon i Sogndal. På slutten av 1980-talet inngjekk kommunen samarbeid med Distriktishøgskulen, no HVL, om å leige undervisnings- og kontorareal i nytt kulturhus som skulle byggjast. Dette sikra økonomien til kulturhuset og plass til høgskulen.
Samarbeidet fortsatte i regi av Sogndal fotball utover 1990 talet, då utbygging av stadion på Fosshaugane for alvor starta.
- Fossahugane Campus
Bygg som har slikt samarbeid på Fossahugane Campus er:
- Svingen; Sogndal fotball leigde ut areal til lærarutdanninga (1992/93)
- Storhallen (fotballhall med mulegheit til å leggje fast dekke i deler av undervisningsåret) , som del av programmet "Hall-i-nord", etter OL på Lillehammer. Sogndal kommune er eigar av hallen, og kanaliserte all gymundervisning til hallen for ungdomstrinnet. Vidaregåande skule og Høgskulen inngjekk også leigeavtale. Sogndal fotball driftar hallen.
- Stadionbygget somSogndal fotball eig, er basert på fire pilarar:
- idrett
- undervisning
- helse
- næring
- Her er det leigeavtale med fylkeskommunen og høgskulen om undervisnings- og kontorareal, i tillegg til private helse- og treningstilbod som Treningssenter, naprapat, fysioterapeut mm. Her er også Gamingsenter som har delt stilling mellom HVL (læringslab-en) og Treningssenteret. Kommunen og NAV leiger tenester.
EIt mangfald av private bedrifter leiger area på Campus, i tillegg er Innovasjon Norge, Forskingsrådet og SIVA på plass i Innovasjonsbygget. Det same er Sogndal kommune si førstelinjeteneste og Sognefjorden Næringshage. - Tribune på nordsida av stadion vart bygd i samband med fylkeskommunen si utbygging for å samle alle vidaregåande linjene i eitt bygg. Då fekk ein til samhandling ved at Sogndal fotball eigedom as søkte finansiering av tribuneområde til INU-midlane (fond for kompensasjon for arbeidsgjevaravgifta som råda for 10-15 år sidan). Utforming av bygningen la også til rette for sambruk mellom undervisning og arrangement på kampdag for Sogndal fotball.
- Utbygging av Sogndal /Hodlekve som skidestinasjon (verden beste puddersnø) har også starta med denne modellen, då marknadsarbeidar dei første åra vart delt mellom Sogndal fotball og Hodlekve. Og det har vore fleire av aktørane som har engasjert seg i dette relativt nye satsingsområde i kommunen.
- Det same gjeld den raskt veksande interessa for klatring, både ute og inne. Sogndal fotball sitt siste ferdige bygg inneheld store område med buldring og klatring som Treningssenteret organiserer.
- Oppstart påbygg og rehabilitering Svingen i desse dagar. Leigetakarar er Norconsult og Vestlandsforsking, m.fl.
Vestlendinger som tenker OPPned
Følg med på våre gründerintervjuer som blir publisert på bloggen og i sosiale medier i sommerferien, og hold av datoen til Innovasjonsdagen Sogn, oppfordrer Sofie Odfjell som er ansvarlig for årets sommerkapanje for Innovasjonsuken OPP.🃏 Tips oss om OPPned vestlendinger
Kjenner du noen som gjør ting litt OPPned? Litt på en ny, spenstig måte? Da vil vi prate med dem. TIPS OSS