Tilbake til aktuelt

Hvordan rekruttere unge til industrien?

Tove Klubben Sortland holdt innlegg på Stordkonferansen 2024 om hvordan bedrifter kan få yngre til å flytte tilbake til Sunnhordland. Vi ba henne gi oppfordringer til næringslivet for å sikre at det ikke blir kompetanselekkasjer i distriktkommuner, og dele sine OPPned-historier.

🎢 Hva har du gjort som er OPPned?

I forbindelse med tidligere arbeid ble jeg etterspurt å holde det avsluttende innlegget på Stordkonferansen 2024. Her holdt jeg en presentasjon på hvordan bedrifter kan rekruttere yngre tilbake til regionen Sunnhordland. Presentasjonen delte jeg inn i tre bolker med både et hardt budskap og oppfordring til bedriftene: hva er det som gjør det utfordrende å rekruttere i regionen, hva unge arbeidstakere ser etter i en arbeidsgiver og til slutt tiltak for å unngå kompetanselekkasje.

🎢 Hva vil du endre i samfunnet?

Jeg er selv en del av statistikken som har flyttet bort og enda bor vekke - men jeg ønsker å spre budskapet da jeg ser viktigheten og har møtt mange som vil hjem, men ikke vet hvor de skal starte.

🎢 Hva vil du endre i hverdagen?

Jeg både håper og ønsker at flere bedrifter, i distriktene, skal bistå i dugnaden om å gi studenter relevant arbeidserfaring under studietiden. Per nå er det et stort problem med å rekruttere relevant arbeidskraft, hvor jeg tror at mye av problemet ligger i at mulighetene ofte er forbeholdt metropolbyene. Undersøkelser viser at 55% som får relevant jobb under studietiden også får tilbud om fast stilling etter endt studieløp. Dette viser viktigheten for at bedrifter i små distrikt må være mer proaktive om de ønsker å unngå kompetanselekkasje. De må rett å slett bistå i dugnaden. Dette fremmet regjeringen i sin rapport om fremtidig kompetansebehov, hvor spesielt distriktkommuner vil stå ovenfor en stor utfordring i 2030-2035. Om ikke, vil kompetanselekkasje være en realitet også de kommende årene.

🎢 Hva vil du endre i hverdagen?

Jeg håper at ved å spre budskapet vil samarbeid mellom utdanning- og næringslivet forbedre seg.

🎢 Hvem ser du OPPtil?

Mari Pedersen Totland - både en god venninne og samarbeidspartner. For et par år siden tok Mari et valg om å flytte fra en trygg og god jobb i Oslo, tilbake til Bømlo hvor vi har vokst opp. Hun har nå jobbet i flere år med budskapet og for å gjøre Bømlo til en plass folk ønsker å flytte tilbake til og trives på.

For to år siden gjennomførte vi vårt første event sammen "heim igjen", hvor vi skapte en møteplass og arena for utflyttet Bømlinger og bedrifter - en minglekveld for å bli bedre kjent med bedriftene og mulighetene som finnes.

Les mer om Stordkonferansen og hva som skjedde der.