I går feiret Startuplab 5 år i Bergen, og vi ble overveldet av hvor mange som ville komme og feire med oss! Takk for støtten, kjære by! Jeg brukte mye tid på å oppsummere disse fem første årene i favorittbyen min i forkant av feiringen, og ble oppfordret til å dele velkomsttalen min her i dette formatet også.
Det er lett å bli fanget i den daglige hverdagsrushet og glemme hvor langt vi har kommet. Men når vi nå ser tilbake på fem år i Bergen, er det umulig å ikke kjenne det litt i hjerteroten og gi seg selv en liten klapp på skulderen. Denne 5-års markeringen har virkelig fått oss til å reflektere over hvor langt Startuplab, gründerne og økosystemet i byen har kommet.
🚀 Fra startup til scaleup: Da vi først etablerte oss her i vest, ble vi tidlig klar over at vi manglet flere skaleringscaser. Det har vært selskaper som StormGeo og itslearning som har fått det til, men vi visste at for å få flere slike suksesshistorier, måtte det bygges et sterkere fundament. Startuplab har bidratt til å skape den type momentum i Oslo—et sted der gründere, kapital og selskaper smelter sammen i en naturlig symbiose. Dette er den typen vekst vi har hatt ambisjoner om å dyrke her i Bergen også.
Fem år senere ser vi resultater. Vi er blitt en sentral aktør i et økosystem som blomstrer. Det handler om å bygge en kultur der entreprenørskap og innovasjon trives, ikke bare på hver sin tue, men som en del av en større, mer dynamisk helhet. For å komme oss dit har vi hatt fremragende partnere som har støttet oss hele veien, særlig DNB og GC Rieber. Sammen med DNB har vi lansert akseleratoren denne uken, og vi gleder oss til å se flere startups fra vest søke støtte—og potensielt få mellom 1 og 3 millioner kroner i finansiering.
🌱 Samarbeid og innovasjon: Så må vi også takke vår kjære partner, GC Rieber. De har ikke bare utviklet Solheimsviken til det pulserende innovasjonsmiljøet det er i dag, men har vist ekte engasjement i startups, spesielt innen bærekraft. De har blant annet satt sammen sin egen bærekraftstrategi i samarbeid med oppstartsbedrifter som Celsia og Morescope. Dette er bare én av mange partnerskap vi har med aktører som virkelig ønsker å bidra til å skape fremtidens næringsliv - sammen.
📈 Resultatene taler for seg: Så langt har vi støttet over 50 startups som har skapt over 250 nye arbeidsplasser. Blant de første gründerne som gikk gjennom dørene våre, var Guy fra Bygr—nå Rubus—som alltid tok seg tid til å dele av sin kunnskap med de andre gründerne i laben. Jens fra Curipod har aldri sagt nei til et sjakkspill med de nyeste medlemmene våre, og Werner fra 7Analytics har blitt labens «orakel». Så må vi ikke glemme gutta fra Birdsview, som gikk mot trenden om å flytte til Oslo etter studier på NTNU for å starte selskap. De har bygget et solid team i Bergen, hentet penger og fått fart - og vist at joda, det er mulig!
Vi er også stolte over å være Norges mest aktive investor i tidlig fase. Siden vi startet i Bergen, har vi investert 23 millioner kroner i 10 lokale startups, som til sammen har hentet over 450 millioner i kapital. Momentumet er tydelig, og vi er spente på hva fremtiden bringer!
🔮 Se opp for morgendagens stjerner: På 5-års dagen i går viste vi frem 6 startups fra Startuplabs investorportefølje i vest. Disse selskapene skaper ikke bare traction lokalt, men er på vei ut i det internasjonale markedet. Det er ingen tvil om at flere av dem snart vil bli Norges neste unicorns.
Rubus
Rubus er en plattform for bedre dialog mellom alle parter i boligprosjekter, hentet 30 MNOK i 2020 og doblet inntekten i fjor. Cubit
Cubit er en plattform som automatiserer tilsynsoppgaver. De har hatt 0 churn siden de startet, og hatt 90% omsetningsvest det siste året.
7Analytics
7Analytics predikerer flomrisiko for bygningsmasser. De hentet nylig 45MNOK og skalerer internasjonalt i disse dager.
Curipod
Curipod er et edtechselskap for lærere og studenter, som får tusen nye brukere hver dag. Teamet er i dag mer aktiv i det amerikanske markedet enn det norske, og det sier jo sitt om hvilke formidabel reise de har hatt i det siste.
Cuttingroom
Helge & co har utviklet et skybasert videoredigeringsverktøy, og fikk nylig BBC på kundesiden. Selveste BBC, altså!
Insert Logic
Insert Logic bruker digitale tvillinger for å forbedre og koble systemer og prosesser.
Counting Hero
Jone & co teller ferjepassasjerer med en imponerende kobling mellom kamera og programvare, og begynner å få god traction for løsningene sine.
Vilda
Børrea og hennes lynskarpe team har utviklet en API for bolig- og energidata som banker og forsikringsselskap kan bruke for å gjøre sin portefølje grønnere - for eksempel ved å identifisere energitiltak.
EasyX
Dette teamet har utviklet en robot som de tok med seg på femårsdagen. Startuplabs egne Reodor Felgen-vaktmester Arthur Kleppe, var en av de første som løp bort for å høre mer om roboten som kjører på vertikale flater og som nå rengjør fiskekar.
Elevate Ocean
Dette teamet skal drive en ny generasjon av kreps i et sirkulært system. avansert teknologi og naturlige fôrressurser i en sirkulær økonomi. Etter å ha testet ulike systemer, flyttet selskapet fokus til teknologi, nå kjent som Elevate Ocean AS, opplyser selskapet på sine nettsider.