Årets prisvinner ser nå fruktene av mange, mange år med forskning. Selskapet Ocean TuniCell AS ble etablert i 2018. Men historien begynner over 20 år tidligere. En gruppe forskere, som møtte hverandre i Bergen, interesserte seg for egenskapene til sekkedyret. Dette er et marint dyr som finnes i ikke mindre enn 2000 varianter i alle verdens hav.
Et dyr som lager cellulose
Navnet til selskapet gir en pekepinn på hva dette handler om. Sekkedyrene blir også kalt for tunikater. Det er også det eneste dyret som produserer noe vi ellers forbinder med trær: cellulose. Og egenskapene til denne cellulosen har en bruksverdi som blant annet kan komme fremtidens medisin til nytte.
– Jeg har jobbet med Eric Thompson lenge. Han var veilederen min da jeg tok hovedfag. Det var tilbake til 1999. Så har vi med oss andre fra det akademiske miljøet i Bergen som hadde lyst til å være med på dette, sier administrerende direktør Christofer Troedsson i Ocean TuniCell.
Bra for forskningsmiljøet
Selskapet har hatt en stor vekst i 2021. Da gikk omsetningen fra én million i 2020 til 22 millioner kroner i 2021. Etablererne i Blomsterdalen kunne også glede seg over et positivt resultat på 2,2 millioner kroner.
– Produktet begynner å få innpass i markedet. Kundene våre liker produktet. Det er, blant annet, forskere som er kunder. Selv om produktet er egnet til medisinsk bruk, er det foreløpig ikke godkjent for å brukes i behandling av pasienter, men vi har noen kunder som har gjort prekliniske studier. Flere har også skrevet vitenskapelige publikasjoner om bruken av produktet, forteller Christofer Troedsson.
Biologene i Blomsterdalen er glade for å ha fått en slik pris.
– Vi er utrolig stolte. Dette er et vestlandsprodukt, og mange her i selskapet kommer fra det akademiske miljøet i Bergen. Sammen har vi bygd opp et bioteknologisk selskap. Vi er stolte av at Bergen kommune anerkjenner dette, sier Troedsson.
– En slik pris er viktig for Bergen. Det er ikke så mange som jobber med forskning på marin biomedisinsk teknologi, men det er et viktig område for byen. Dette er en anerkjennelse for oss, men også for forskningsmiljøet som finnes her, sier forskningsdirektør Eric Thompson i Ocean TuniCell.
Prisen ble overrakt under innovasjonsfestivalen OPP på arrangementet: Musikk fra Vestland til Bergen som ble arrangert av Buzzfond.
TIDLIGERE PRISVINNERE
Prisen er tidligere delt ut til gründerne bak It’s Learning, Maritime Colours, Colonialen Kjøkken & Fetevare, CreaCon Entertainment AS for Vennebyen, Norwegian Rain, Made, Adams matkasse, Wisub AS, Motitech, TicketCo og MillaSays, BRGN, Dealflow og Bergen Carbon Solutions.
Tekst: Bergen kommune Foto: Innovasjonsuken OPP, Dråpe Media