Innovasjon og bærekraft på Fotballpuben
Hvordan kan vi spille ball sammen for å skape reelle endringer? Dette spørsmålet var sentralt da vi samlet oss på Fotballpuben for en inspirerende samtale om hvordan innovasjon og entreprenørskap kan løse store samfunnsutfordringer. Og hvordan alle må spille på lag for å få til en reell endring. Alt fra gründere, investorer og andre gode støttespillere.

Sentrale stemmer i innovasjonslandskapet
I panelet var fire fremtredende aktører innen bærekraftig innovasjon og entreprenørskap:
- Paal Runar Larsen, investor, rådgiver og en av de sentrale kreftene bak Meltwater, delte sine erfaringer fra å bygge et globalt tech-selskap og hvordan han i dag jobber med impact investment og teknologiutvikling. I tillegg til å være engasjert i Bjarg fotballklubb.
- Anders Waage Nilsen, seriegründer og sirkulærstrateg, snakket om hvordan delingsøkonomi og nye forretningsmodeller kan drive bærekraftige løsninger, med utgangspunkt i hans erfaringer fra blant annet Reddel og Carrot.
- Ingrid Spord, tidligere toppfotballspiller og gründer av Mer Enn, delte sin reise fra idrettsverdenen til entreprenørskap, der hun nå skaper sunne og bærekraftige matalternativer for idrettssektoren.
- Christina Sundli-Härdig, festivalsjef for Innovasjonsuken OPP 2025, belyste hvordan innovasjonsmiljøet på Vestlandet jobber for å styrke samarbeid mellom startups, investorer og etablerte aktører, og viktigheten for å skape arenaer hvor aktører med ulike fagområder og ekspertiser skal kunne treffes for å få til reell endring.

Samtalen ble ledet av Kristine Askvik, journalist i Shifter og selv tidligere gründer. Med sin unike innsikt i oppstartsmiljøets utfordringer og muligheter skapte hun gode diskusjon der panelet delte erfaringer, utfordringer og fremtidsvisjoner.

Samtale om samarbeid og handling
Det var bred enighet i panelet om at bærekraftige forretningsmodeller og innovasjon er nøkkelen til å løse samfunnets store utfordringer. En viktig konklusjon fra samtalen var behovet for økt samarbeid mellom startups, investorer, offentlig sektor og etablert næringsliv.
– Skal vi få til reelle endringer, må vi være villige til å dele kunnskap, ressurser og nettverk. Vi kan ikke tenke siloer lenger, vi må tenke samarbeid på tvers, sa Paal Runar Larsen og trakk frem flere suksesshistorier hvor flere av aktørene på Vestlandet har backet gründerselskaper med globale ambisjoner. Slike som Rockslide og Noteless.
Anders Waage Nilsen pekte på hvordan nye teknologier og sirkulærøkonomiske modeller gir oss verktøyene vi trenger for å skape en mer bærekraftig fremtid. Ingrid Spord understreket viktigheten av å bruke innovasjon til å endre holdninger og skape nye standarder, spesielt i idretten. Samt ga eksempler på hvordan etablerte selskaper kan være bevisste i innkjøpsrutiner med å kjøpe varer og tjenester fra gründerselskaper.

Dukker opp igjen
Innovasjonsuken OPP vil gjenta suksessen med å bidra med å skape flere gode møteplasser og samtaler frem mot årets innovasjonsfestival i september. Hvor ønsker du at vi skal dukke opp?
Foto: ØYSTEIN HAARA / Varmere Våtere Villere